Rozstrzygnięcie konkursu „Mój Rynek — Mój Produkt 2015”
Termin ważności strony | 2015-04-08 |
---|
Na podstawie Regulaminu konkursu „Mój Rynek – Mój Produkt 2015” Komisja Konkursowa, która obradowała 8.04.2015r. oceniła 3 produkty lokalne. W odpowiedzi na ogłoszenie o konkursie wpłynęły 4 zgłoszenia.
Wszystkie produkty spełniły wymogi regulaminu konkursu.
Jedno zgłoszenie zostało wycofane w dniu 07.04.2015r. z powodu niedostarczenia produktu w wyznaczonym terminie.
Przy wyborze ofert Komisja oceniała w szczególności:
1) Walory organoleptyczne – smak i zapach .
2) Funkcjonalność i estetyczny wygląd produktu/opakowania – atrakcyjność produktu/opakowania, cechy praktyczne oraz przekaz emocjonalny, precyzyjne informacje sformułowane na opakowaniu dla konsumentów,
3) Lokalne pochodzenie produktu – produkt z regionu, z surowców lokalnie dostępnych lub/i z użyciem lokalnych metod wytwarzania. Najprościej można określić produkt lokalny, jako taki, któ ry mieszkańcy danego terenu uważają za coś oczywistego, czasem wręcz pospolitego, a osoby z zewnątrz za specyficzne i niepowtarzalne,
4) Związek z tradycją, kulturą – produkt, którego skład, sposób produkcji lub przetwarzania odpowiada tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub został on wytworzony z surowców lub składników, które są tradycyjnie stosowane.
Komisja wybrała do kolejnego etapu produkty, które otrzymały następującą liczbę punktów:
Miód Augustowski Łąkowo – Bagienny – Alfred Judycki, Katarzyna Judycka „Pasieka u Alfreda” –– 400 pkt.
Miód Faceliowy – Jerzy Piekarski – 383 pkt.
Miód Lipcowy Wielokwiatowy – Jerzy Piekarski – 363 pkt.
Protokół z posiedzenia Komisji poniżej.
Metryka strony